Zave

FAQ Luft/luft

Nedenfor finder du vores FAQ (ofte stille spørgsmål) for de forskellige opvarmningsløsninger, som vi tilbyder.
På denne side finder du almindelige spørgsmål om luft-luft-varmepumper. Vi du se vores luftvarmepumper, kan du gøre det her.


Hvis du ikke finder svaret på dit spørgsmål, kan du klikke her for at spørge en ekspert


Hvordan fungerer en luft-luft-varmepumpe?


  • Et koldt, flydende kølemiddel med lavt tryk "optager" varme i varmepumpens udedel, hvor kølemidlet fordamper. 
  • I udedelen findes en kompressor, som øger trykket og dermed gassens temperatur. 
  • Den varme gas føres ind til varmepumpens indedel, hvor gassen kondenseres med hjælp af en ventilator. 
  • Ved kondenseringen afgives varme, og væsken føres tilbage til udedelen, hvor trykket hurtigt reduceres. Kølemidlets temperatur reduceres til markant under udetemperaturen.


Varmepumpens opgave handler kort om at flytte varmeenergi. 


Kan jeg lave kulde med min luft-luft-varmepumpe?


Ja. Luftkonditionering findes som funktion i næsten alle luft-luft-varmepumper, som er på markedet i dag.


Fungerer luft-luft-varmepumper også ved minusgrader?


Ja. Alle vores pumper fungerer i de lave temperaturer, som vi ofte har her i Danmark, og de mange modeller giver en uforandret varmeeffekt helt ned til -15°C, og forsætter med at give varme ned til -25°C.


Hvis temperaturen kommer under -25°C anbefaler vi dog, at luft-luft-varmepumpen slukkes for ikke at arbejde med for højt omdrejningstal for længe. Visse nye modeller fungerer ned til -35°C.


Er en luft-luft-varmepumpe et godt alternativ rent økonomisk?


Det kommer an på, hvor stor en del af husets opvarmning, som luft-luft-varmepumpen skal stå for. Vores bedste varmepumper kan dog reducere din varmeregning med 65 %.


Hvad indgår i en standardinstallation?


Se vores side om installation af luft-luft-varmepumpe.


Larmer en luft-luft-varmepumpe meget?


Takket være moderne avancerede kompressorer er varmepumperne i dag vibrationsfrie. Dette hjælper med at holde støjniveauet lavt. Støjniveauet er typisk 17 dB(A) indendørs og 45-48 dB(A) udendørs.


Hvad betyder inverter?


Gennem inverterteknologien i luftvarmepumpen tilpasser pumpens kompressor løbende sin hastighed til det aktuelle varmebehov. Det betyder, at der ikke forbruges mere energi end nødvendigt, og at der sikres en mere ensartet temperatur.


Bliver indeluften bedre med en luft-luft-varmepumpe?


Ja. Takket være et avanceret filtreringssystem fanges støv samt en række allergener, vira og bakterier. Allergikere vil få færre problemer, hvis de får installeret en luft-til-luft-varmepumpe, fordi luften bliver renere.Hvor skal varmepumpens dele placeres?


Indretningen skal placeres højt på væggen, mindst 3 cm fra loftet og i midten af den opvarmede overflade. Rummet skal helst være stort og have fri luftcirkulation.


Den yderste del bør ikke placeres tættere end 40 cm over jorden. På den måde undgår du, at kondensvand om vinteren kan forårsage frysning. Der må heller ikke være nogen hindring for luftbevægelsen.


Hvad er COP-værdi?


COP (coefficient of performance) er et mål for en varmepumpes effektivitet, der angiver forholdet mellem den anvendte elektriske energi og den nyttige energi, dvs. den producerede varme: ved en udetemperatur på 7 °C og en indetemperatur på 20 °C. COP er en koefficient for ydeevne. Jo højere ydelseskoefficienten er, desto højere er effektiviteten.


Er det nødvendigt at vedligeholde varmepumpen?


Eftersom støv og partikler opsamles i varmepumpens filtre bør og kan du selv rengøre filtrene med jævne mellemrum. Det anbefales at tage filtrene ud og støvsuge dem 1-2 gange per måned. 


Der findes også partikler, som sidder fast i varmepumpen, som du ikke kan nå. Det kan betyde bakterieforekomst og reduceret luftgennemstrømning. En luftvarmepumper taber generelt 20-30 % af sin effekt efter 18 måneder, derfor anbefaler vi første service 18 måneder efter installation.Får jeg installationsmaterialer, hvis jeg køber en varmepumpe uden installation?


Når du kun køber luftvarmepumpe, får du ikke installationsmaterialer. Installationsmaterialer medfølger ved køb af installation.


Læs mere om luftvarmepumper.

Læs mere
FAQ Luft/luft