Zave

FAQ Luft/luft

Nedenfor finder du vores FAQ (ofte stille spørgsmål) for de forskellige opvarmningsløsninger, som vi tilbyder.
På denne side finder du almindelige spørgsmål om luft-luft-varmepumper. Vi du se vores luftvarmepumper, kan du gøre det her.


Hvis du ikke finder svaret på dit spørgsmål, kan du klikke her for at spørge en ekspert


Hvordan fungerer en luft-luft-varmepumpe?

  • Et koldt, flydende kuldemedie med lavt tryk "optager" varme i varmepumpens udedel, hvor kuldemediet fordamper. 
  • I udedelen findes en kompressor, som øger trykket og dermed gassens temperatur. 
  • Den varme gas føres ind til varmepumpens indedel, hvor gassen kondenseres med hjælp af en ventilator. 
  • Ved kondenseringen afgives varme, og væsken føres tilbage til udedelen, hvor trykket hurtigt reduceres i en drøvventil/fortrængning. Kuldemediets temperatur reduceres til markant under udetemperaturen.


Varmepumpens opgave handler kort og godt om at flytte varmeenergi. 


Kan jeg lave kulde med min luft-luft-varmepumpe?


Ja. Luftkonditionering findes som funktion i næsten alle luft-luft-varmepumper, som er på markedet i dag.


Fungerer luft-luft-varmepumper også ved minusgrader?


Ja. Alle vores pumper fungerer i de lave temperaturer, som vi ofte har her i Sverige, og de mange modeller giver en uforandret varmeeffekt helt ned til -15°C, og forsætter med at give varme ned til -25°C.


Hvis temperaturen kommer under -25°C anbefaler vi dog, at luft-luft-varmepumpen slukkes for ikke at arbejde med for højt omdrejningstal for længe. Visse nye modeller fungerer ned til -35°C.


Er en luft-luft-varmepumpe et godt alternativ rent økonomisk?


Det kommer an på, hvor stor en del af husets opvarmning, som luft-luft-varmepumpen skal stå for. Vores bedste varmepumper kan dog reducere din varmeregning med 65 procent.


Hvad indgår i en standardinstallation?


Se vores side om installation af luft-luft-varmepumpe.


Larmer en luft-luft-varmepumpe meget?


Takket været moderne og udviklede kompressorer i dagens varmepumper gør fraværet af vibrationer, at lydniveauet er lavt. Indedelen har normalt et decibelniveau fra 17 dB(A) og udedelen ca. 45-48 dB(A).


Hvad betyder inverter?


En luftvarmepumpe med inverterteknik indebærer, at kompressoren i varmepumpen trinløst tilpasser sit omdrejningstal i forhold til husets aktuelle varmebehov. Det betyder, at den aldrig forbruger mere energi end nødvendigt, og at temperaturen bliver mere jævn.


Bliver indeluften bedre med en luft-luft-varmepumpe?


Ja. Takket være avancerede filtersystemer fanges både støv, allergener, virus og bakterier. Mange allergikere oplever færre symptomer, når de har installeret en luft-luft-varmepumpe.Hvor skal varmepumpens dele placeres?


Indedelen skal placeres højt oppe på en væg, mindst 3 centimeter fra loftet og centralt i huset. Gerne i et stort rum uden hindringer for luftstrømmen. 


Udedelen skal ikke placeres nærmere end 40 cm fra jorden, eftersom der kan løbe meget kondens ud, som om vinteren kan fryse til is. Der må heller ikke være nogen hindringer for luftstrømmen.


Hvad er COP-værdi?


COP-værdien eller virkningsgraden illustrerer forholdet mellem tilført og angivet effekt under visse vejrforhold ved 7 °C udetemperatur og 20 °C stuetemperatur. Desto højere COP-værdi, desto bedre virkningsgrad.


Er det nødvendigt at vedligeholde varmepumpen?

Eftersom støv og partikler opsamles i varmepumpens filtre bør og kan du selv rengøre filtrene med jævne mellemrum. Det anbefales at tage filtrene ud og støvsuge dem 1-2 gange per måned. 


Der findes også partikler, som sidder fast i varmepumpen, som du ikke kan nå. Det kan betyde bakterieforekomst og reduceret luftgennemstrømning. En luftvarmepumper taber generelt 20-30 % af sin effekt efter 18 måneder, hvorfor vi anbefaler en første service 18 måneder efter installation.


Hvordan fejlsøger jeg min luft-luft-varmepumpe?


Vi har en egen side om fejlsøgning, besøg den for yderligere oplysninger: fejlsøgning af luft-luft-varmepumpe (åbnes i ny fane).


Får jeg installationsmaterialer, hvis jeg køber en varmepumpe uden installation?


Når du kun køber luftvarmepumpe, får du ikke installationsmaterialer. Installationsmaterialer medfølger ved køb af installation.


Læs mere om luftvarmepumper.

Læs mere
FAQ Luft/luft