Zave

FAQ Luft-vand

Nedenfor finder du vores FAQ (ofte stille spørgsmål) for de forskellige opvarmningsløsninger, som vi tilbyder.
På denne side finder du almindelige spørgsmål om luft-vand-varmepumper. 


Hvis du ikke finder svaret på dit spørgsmål, kan du klikke her for at spørge en ekspert


Hvordan fungerer en luft-vand-varmepumpe?


En luft-vand-varmepumpe henter varme fra luften udenfor for derefter at sprede den i radiatorer og/eller gulvvarme i dit hjem. En luft-vand-varmepumpe opvarmer også dit brugsvand.


Kun en luft-vand-varmepumpe reducere mit energiforbrug?


Absolut. En luft-vand-varmepumpekan reducere dit energiforbrug med op til 70 %. 


Hvornår er det godt at have en luft-vand-varmepumpe?


Luft-vand-varmepumper passer godt til huse, der har vandbåren opvarmning, altså huse med radiatorer med vand i. Der findes luft-vandvarmepumper tilpasset forskellige størrelser huse og ejendomme, men udedelen er altid samme størrelse.


Hvis du bor i de sydlige eller centrale dele af Sverige kan en luft-vand-varmepumpe være en mere energi- og omkostningseffektiv investering end jordvarme.


Findes der forskellige typer af luft-vand-varmepumper?


Der findes to forskellige typer luft-vand-varmepumper, "tænd/sluk" eller "omdrejningsstyret varmepumpe". Tænd/sluk-varmepumperne har kort fortalt kun to positioner: tændt eller slukket. En omdrejningsstyret varmepumpe tilpasser effekten trinløst efter det gældende behov.


Du kan sammenligne de to typer med to forskellige biler, som skal køre mellem punkt A og punkt B. Tænd-sluk-bilen vil speede op til 100 km/t og derefter rulle så langt, den kan. Når den stopper, speeder den op til 100 km/t og gentager dette, indtil den har nået punkt B.
Inverter-bilen sætter fartholderen til 50 km/t og holder en jævn hastighed, indtil den har nået punkt B.


De største fordele med en luft-vand-varmepumpe af intervertertype er, at du får et lavere energiforbrug, en mere ensartet stuetemperatur og en længere levetid for varmepumpen.


Spiller det nogen rolle, hvilken vandvarmer man har?


Ja, det gør det, først og fremmest i forhold til effektivitet og god stand. En vandvarmer, der lækker varme, gør, at varmepumpen skal arbejde mere for at varme brugsvandet op. 


Hvorfor dannes der så let is under udedelen til en luft-vand-varmepumpe?


Der dannes let is under udedelen, fordi luft-vand-varmepumpen affroster sig selv flere gange per døgn. Det fører til, at der drypper vand fra udedelen. Vandet kan dog opsamles i en beholder, så du slipper for isdannelse.


Læs mere om luft-vand-varmepumper.
Læs mere
FAQ Luft-vand