Zave

Sådan fungerer en varmepumpe

Varmepumper er populære opvarmningssystemer, der fungerer miljø- og energieffektivt og er energi- for pengebesparene.

Varmepumper (luft til luft, luft til vand og jordvarmepumper) fungerer på en meget smart måde - de udnytter den energi, der findes i naturen, til at opvarme boliger eller varmt brugsvand.


Takket være solen er der en masse varmeenergi omkring os, som er lagret i jorden, vandet eller luften. Varmepumper bruger den varme, der er til rådighed i naturen, til at fungere. Luftvarmepumper er så lidt miljøbelastende, at de kan betragtes som et af de mest miljøvenlige opvarmningssystemer.


Sådan fungerer en luftvarmepumpe


Varmepumper fungerer på samme måde som køleskabe - hvis varme overføres ud fra køleskabet, overfører varmepumpen varmeenergien i sted til rummet ved hjælp af kølemiddel (Zave tilbyder varmepumper, der bruger det miljøvenlige kølemiddel R32).


For at kunne opsamle energi og omdanne den til varme skal varmepumpen arbejde. For at gøre dette bruger enheden elektricitet.

Den nye luftvarmepumpe er så økonomisk, at den mængde elektricitet, der skal bruges til at producere varmeenergi, kan være op til 80 % mindre end den mængde, der kræves til elektriske radiatorer. Det gennemsnitlige varme/el-forhold er karakteriseret ved luftvarmepumpens driftskoefficient (COP).


En varmepumpes COP-værdi er normalt mellem 3-5, hvilket angiver, hvor meget mere varmeenergi enheden kan producere ved hjælp af 1 kWh elektricitet forbrug. COP-værdien er altid angivet sammen med varmepumpeudstyret og er en meget god forklaring på luftvarmepumpens drift (økonomi).

Jo højere virkningsgrad varmepumpen har, jo mere økonomisk er den. Miljø- og energieffektiv drift vil reducere dine varmeudgifter flere gange.


Luft til luft varmepumper er kun beregnet til at opvarme indendørs arealer. Jordvarmepumper og luft til vand varmepumper fungerer på en anden måde end traditionelle luftvarmepumper: de opvarmer indendørs arealet og opvarmer også varmt brugsvand.


En luft til luft varmepumpe er ideel som supplerende varmekilde til en lejlighed eller et hus, mens en luft til vand  og jordvarmepumpe er den ideelle hovedopvarmningsløsning til større husstande.


Spørg eksperterne hos Zave - vi hjælper dig med at finde svar på dine spørgsmål om, hvordan en luftvarmepumpe fungerer, hvordan du vælger den bedste varmepumpe og andre hyppige spørgsmål.